wtorek, 24 września 2013

Keczup z cukinii

Przepis dostała moja mama od koleżanki. Spróbowałam, jest przepyszny! Słoiczki znikają w oka mgnieniu, w tym roku robiłam już 3 porcje:)

 





Składniki:


  • 1,5 kg obranej i oczyszczonej z nasion cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 2-3 łyżki Soli
  • 6 łyżek cukru  (ja dałam -3 łyżki słodziku Suzina gold - z uwagi na wskazania mojej ostatniej diety)
  • 1/2 szklanka octu białego winnego
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • Pieprz ziołowy, pieprz czarny, chilli, imbir do smaku po ok. 1łyżeczce


Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Całość zasypać solą, wymieszać dokładnie i odstawić na 6
godzin(nie odciskać). Najlepiej warzywa przygotować wieczorem i
odstawić na całą noc.

Po tym czasie warzywa gotować bez przykrycia do momentu, aż
się rozgotują i zrobi się z nich papka. Wtedy dodać cukier/słodzik i ocet
a następnie gotować przez 20 minut. Po tym czasie dodać koncentrat i przyprawy
i gotować przez kolejne 20 minut. Najlepiej dodać mniej przypraw na początku a później dodać według uznania ( każdy ma inną tolerancje na ostre czy słodkie ).

Należy pamiętać, aby wszystko mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło!

Całość zmiksować( ja używam blendera)  i zapasteryzować słoiczki. Ja pasteryzuje w piekarniku. Wkładam do zimnego piekarnika ustawiam na 140 stopni. Jak piekarnik się nagrzeje do tej temperatury wyłączam go i zostawiam w nim słoiki do ostygnięcia.

Z podanych składników wyszło mi 5 słoiczków po 200 ml ( po musztardzie) i 3 po 350 ml ( po dżemie).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz