Przepis dostała moja mama od koleżanki. Spróbowałam, jest przepyszny! Słoiczki znikają w oka mgnieniu, w tym roku robiłam już 3 porcje:)
Składniki:
- 1,5 kg obranej i oczyszczonej z nasion cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 2-3 łyżki Soli
- 6 łyżek cukru (ja dałam -3 łyżki słodziku Suzina gold - z uwagi na wskazania mojej ostatniej diety)
- 1/2 szklanka octu białego winnego
- 400 g koncentratu pomidorowego
- Pieprz ziołowy, pieprz czarny, chilli, imbir do smaku po ok. 1łyżeczce
Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych
oczkach.
Całość zasypać solą, wymieszać dokładnie i odstawić na 6
godzin(nie odciskać). Najlepiej warzywa przygotować wieczorem i
odstawić na całą noc.
Po tym czasie warzywa gotować bez przykrycia do momentu, aż
się rozgotują i zrobi się z nich papka. Wtedy dodać cukier/słodzik i ocet
a następnie gotować przez 20 minut. Po tym czasie dodać koncentrat i przyprawy
i gotować przez kolejne 20 minut. Najlepiej dodać mniej przypraw na początku a później dodać według uznania ( każdy ma inną tolerancje na ostre czy słodkie ).
Należy pamiętać, aby wszystko mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło!
Całość zmiksować( ja używam blendera) i zapasteryzować słoiczki. Ja pasteryzuje w piekarniku. Wkładam do zimnego piekarnika ustawiam na 140 stopni. Jak piekarnik się nagrzeje do tej temperatury wyłączam go i zostawiam w nim słoiki do ostygnięcia.
Z podanych składników wyszło mi 5 słoiczków po 200 ml ( po musztardzie) i 3 po 350 ml ( po dżemie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz