piątek, 10 sierpnia 2012

Buraczki marynowane z papryką

Składniki :
2, 5 kg buraków
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
Zalewa:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
0,25 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Buraki trzeba ugotować w łupinach do miekkości . Najlpiej zrobić to dzień wcześniej.
Cebule i paprykę czerwoną siekamy bardzo drobno. Cebulę solimy i zostawiamy na ok. 20 min żeby puściła sok. Później ją odciskamy. Buraki obieramy z łupinek i ścieramy na tarce na średnich oczkach.
Składniki trzeba połączyć i zagotować.
Paprykę , cebulę i buraki mieszamy z zalewą. Doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy słoiki , dobrze zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min w temp. 85 stopni.
Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków widocznych na zdjęciu :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz