Składniki
- 1 kg papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- 2 papryczki chilli
- 6-7 ząbków czosnku
- kilka gałązek kopru lub łyżka nasion kopru
- łyżeczka ziela angielskiego
- korzeń chrzanu
- liście laurowe
- 1 i 1/2 łyżki soli na 1 l wody
Paprykę( zwykłą i chilli )
umyć, pokroić w cząstki i oczyścić z nasion. Koper opłukać i
otrzepać. Czosnek obrać, chrzan oczyścić, opłukać, pokroić w słupki. Liście
laurowe pokruszyć.
W wyparzonych słoikach układać warstwami całe strąki papryki (lub
wkładać jeden w drugi), przekładając je czosnkiem, słupkami chrzanu, liśćmi
laurowymi , papryką chilli oraz koprem.
Zagotować
wodę z solą i zielem angielskim. Paprykę zalać roztworem soli i wody.
Zamknąć
słoje, odstawić w ciepłe miejsce. Po 6 dniach kiszenia pasteryzować w piekarniku ok.10 minut
w temperaturze 140°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz