wtorek, 24 września 2013

Kiszona papryka

Ogórki kiszone każdy zna, a paprykę kiszoną? zachęcam ;D





Składniki

  • 1 kg papryki czerwonej, zielonej i żółtej 
  • 2 papryczki chilli 
  • 6-7 ząbków czosnku 
  • kilka gałązek kopru lub łyżka nasion kopru 
  • łyżeczka ziela angielskiego 
  • korzeń chrzanu
  • liście laurowe 
  • 1 i 1/2 łyżki soli na 1 l wody 


Paprykę( zwykłą i chilli )  umyć, pokroić w cząstki i oczyścić z nasion. Koper opłukać i otrzepać. Czosnek obrać, chrzan oczyścić, opłukać, pokroić w słupki. Liście laurowe pokruszyć.
W wyparzonych słoikach układać warstwami całe strąki papryki (lub wkładać jeden w drugi), przekładając je czosnkiem, słupkami chrzanu, liśćmi laurowymi , papryką chilli oraz koprem.
Zagotować wodę z solą i zielem angielskim. Paprykę zalać roztworem soli i wody.
Zamknąć słoje, odstawić w ciepłe miejsce. Po 6 dniach kiszenia pasteryzować w piekarniku ok.10 minut w temperaturze 140°C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz