Składniki :
Gołąbki:
- 1 duża luźna kapusta biała lub włoska ( ja kupiłam 2 młode , niestety o tej porze roku ciężko dostać jedną dużą )
- 400 g białego ryżu
- 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 3-4 szt. małych surowych kiełbasek z pieprzem
- 3 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 kostki rosołowe knorr
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, czerwona papryka
- puszka pomidorów
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- bazylia
- pół papryczki chili
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Cebulkę i czosnek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na 1 łyżeczce oliwy z oliwek.
Ryż wrzuciłam do rondla i zalałam 1 l wywaru z kostek rosołowych - dusiłam go ok. 15 min aż pochłonął cały wywar.
Do dużej miski wrzuciłam mięso, wycisnęłam kiełbaski z osłonek, dodałam gotowy ryż oraz cebulkę , wymieszałam i doprawiłam do smaku.
Przyszła pora na nadziewanie liści kapusty. w zależności od wielkości liścia nakładałam odpowiednią ilość farszu i zawijałam jak krokiety.
Tak uformowane gołąbki parowałam 45 min w parowarze.
Podczas parowania gołąbków przygotowałam sos pomidorowy.
Do rondelka wrzuciłam puszkę pomidorów dodałam posiekaną papryczkę i bazylię a następnie rozrobiony koncentrat z mąką, jogurtem i wodą. Doprawiłam do smaku i gotowałam chwilę aż zgęstniał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz